Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. AYTENHastanemizde Fiziki Şartları İyileştiriyoruz...

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Şehir hastanesi açılmadan önce gerekli hazırlıkları yaptıklarını, bu kapsamda Hastane Acil Servisinde fiziki şartları iyileştirmek için çalışmalar başlattıklarını söyledi.
Başhekim Prof. Dr. Ayten, “ Şehir hastanesi açılmadan biz üç-beş ay öncesinden hazırlıklarımızı yaptık. Acil de fiziki şartları iyileştirmek için girişimler başlattık. Şu anda bayram sonuna kadar bunları tamamlamak üzereyiz. Bizler fiziki şartlar ve eleman sayısı ile sınırlıyız. Bütün Ana bilim dallarıyla görüştük. Yardımcı sağlık personeli, hekim ile optimize etmeye çalıştık. Gelen hastayı geri çevirmeme niyetindeyiz” dedi.

HEKİM SAYISI BİZİM ELİMİZDE DEĞİL

Hekim sayısını artırmak bizim elimizde değil diyen Başhekim Prof. Dr. Refik Ayten,” Araştırma görevlisi hekim sayısı 250, Yardımcı sağlık ve idare personel sayısı 1608, öğretim üyesi 150. Bu şartlarda bakacağımız hasta sayısı sınırlıdır. Hasta az beklesin diyorum ama sekreter sayısı sabit. Şehir hastanesi açılmadan bizdeki günlük acil sayısı 600 iken bu sayı günlük 800 ile bin üzerine çıkmaya başladı. Merkez de olmamızdan dolayı yoğunluk oluyor. İhtiyacımız olmasına rağmen eleman alamıyoruz taşeron yasası çıktıktan sonra. Vatandaşlar sıkıntı yaşamaması için web üzerinden randevu alabilir. Vatandaş planlı müracaat yaparsa çok daha iyi işler işlemleri. Bazı hizmetler diğer illere göre daha iyi yapılıyor Elazığ‘da Mr, bir ayda ultrason iki günde yapılıyor. Yılda 55 bin Mr çekiliyor. 70 bin ultrason çekiliyor. Fırat Üniversitesi hastanesinde günlük ortalama 3 bin poliklinik hizmeti vardı şimdi 3500 ile 4000 arasında poliklinik hizmeti veriliyor. Acil de ise günlük 900 ile 1000 kişi yetişkin ve çocuğa bakıyoruz.’’ dedi.

HASTANEMİZDE YAYGIN ENFEKSİYON BULUNMUYOR

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten hastanede enfeksiyonundan insanların öldüğü haberlerinin asılsız olduğuna dikkat çekerek, ‘’Evet enfeksiyon vardır ama, enfeksiyon bizim hastanemizde Dünya ortalamasından daha düşüktür’’ dedi.

EKSTRA TEDBİR ALINACAK BİR DURUM ORTADA YOK

Ayten, “Her ay tıbbi komitesinin yaptığı tetkik ve sonuçlar ortada bu sonuçlara göre ulusal ve uluslararası hastaneler için geçerli oranlar vardır. Şu anda yaygın bir enfeksiyonumuz yok. Maalesef sıfırlamak mümkün değil. Şu anda Dünya literatürünün üzerinde ekstra tedbir alınacak bir durum ortada yok. Evet enfeksiyon vardır ama, enfeksiyon bizim hastanemizde Dünya ortalamasından daha düşüktür. Bu işin arka planı bilinmeyince herkes birilerini suçlayabiliyor. Bizim enfeksiyon komitemiz, yoğun bakımları, ameliyathaneleri, koridorları, kullanılan aletleri hepsini kontrol eder.” dedi.

BELLİ SAATLER DIŞINDA ZİYARET, HASTAYA VE HASTANEYE ZARAR VERİR

Başhekim Prof. Dr. Refik Ayten, hasta yakınlarının olabildiğince hastaneye girmemesi gerektiğine işaret ederek, ziyaret en doğal hakkımız ama belli saatler dışında ne kadar meşgul ederseniz, hem hastaya hem de hastaneye zarar vermiş olursunuz’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Ayten, ”Yatan hastaya tıbbı müdahaleler yapılıyor. Dışardan gelenler hastaya faydadan çok zarar veriyor. İnsanlara zulüm etme gibi bir niyetimiz yok fakat bin yatağımız var. Doluluk oranımız yüzde 80-100 arası gidip geliyor. Refakatçi çalışan ile birlikte 10 bin kişi bu hastanede dolanıyor. Yani enfeksiyon dolaşıyor. Hasta yakınları ziyaret saatleri dışında ziyaret talebinde bulunmamaları gerekir” diye konuştu.

Eklenme Tarihi:16.08.2018