Fırat Üniversitesi Hastanesinde "Çölyak Hastalığıyla Yaşam" Semineri Düzenlendi...

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından “Çölyak Hastalığıyla Yaşam” konulu seminer düzenlendi.

Hastane Konferans Salonunda düzenlenen seminerde, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. öğretim üyesi Evrim Çelebi, hastalık ile ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Dr. öğretim üyesi Çelebi, “Çölyak hastalığı bir hassasiyet isteyen bir hastalık aslında. Guletinin asıl kaynağı buğday. Buğdaydan üretilen ürünler, buğday olabilir, un olabilir. Dolayısıyla bunlarla yapılan tüm yiyecekler, unlu mamullerin hepsi bunun asıl kaynağını oluşturuyor. Peki, toplumda aslında bizim kültürümüzde biliyorsunuz, ekmeğin ve unun çok değerli bir yeri var aslında. Fakat 1960’lardan sonra, açlığa bir çözüm olması için onun dışında buğdayın her türlü fiziksel koşullara mesela rüzgara karşı yağmura karşı, haşerelere karşı daha dayanıklı olabilmesi için yeni bir tür geliştirildi, yeni bir buğday üretimi yapıldı. Dolayısıyla laboratuvar ortamında bu konuda içeriği tamamen değiştirildi. Genetiği değiştirildiği için artık bununla tükettiğimiz her şey buğdayla ilgili her şey bu defa vücudumuza çok zarar vermeye başladı. Çölyak hastalığının 1960’lardan sonra daha fazla görülmesinin sebebi de budur aslında” ifadelerini kullandı.

Eklenme Tarihi:21.11.2018