Fırat Üniversitesi Hastanesinde Organ Nakilleri Devam Ediyor

• slideshow1

Böbrek yetmezliği nedeniyle 1 yıldır haftada 3 gün diyalize giren engelli Ahmet Tekingül (27) Fırat Üniversitesi’nde yapılan böbrek nakli ile hayata tutundu.

Bingöl’ün merkeze bağlı Ilıcalar beldesinde yaşayan kollarından engeli bulunan Ahmet Tekingül, 1 yıl önce böbrek yetmezliği hastalığına yakalandı. Böbrekleri iflas eden Tekingül, haftada 3 gün diyalize girerek yaşamını sürdürürken, sevindirici haber Elazığ`dan geldi.

Adıyaman`da beyin ölümü gerçekleşen 41 yaşındaki bir hastanın bağışlanan böbreği Tekingül’e uyumlu çıktı. Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhan Aygen ile Doç. Dr. Cüneyt Kırkıl ve ekibi tarafından 3 saat süren operasyonla Tekingül’e böbrek nakli yapıldı. Kendisini iyi hissettiğini belirten Tekingül, organ bağışında bulunan aileye teşekkür etti.

Oğlunun 27 yaşında olduğunu belirten baba Şevket Tekingül, “Allah kimseyi bu hastalığa düşürmesin. Doğuştan oğlumun kollarında sorun var kaldıramıyordu. Bu rahatsızlığı nedeniyle hiç çalışamadı. Oğlumun 1 yıl önce de böbrek yetmezliği hastalığı ortaya çıktı. Bizde Fırat Üniversitesi Organ Nakil Merkezi`ne başvurduk. Uygun organın bulunduğu haberi geldi ve nakil oldu. Organı bağışlayan aileye teşekkür ediyoruz” dedi.

Ahmet’e Adıyaman’da vefat eden bir hastadan alınan böbreği naklettiklerini ifade eden Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen ise, “Organ bağışı maalesef ülkemizde çok yüksek oranlarda değil. Biz daha çok canlıdan böbrek nakli yapıyoruz. Çok başarılı canlıdan böbrek nakli yaptık. Hastanemizde ilk defa kadavradan bir böbrek nakli yaptık. Bu aslında üzücü bir durum. Bizim çok sayıda kadavradan böbrek nakli yapmamız gerekiyordu ancak organ bağışları yetersiz kaldığı için yapamadık. Elazığ başta olmak üzere Muş, Bingöl ve Malatya bölgesinde organ bağışlarının yükselmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ahmet’in diyalizle yaşayan bir hasta olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aygen, gayet başarılı bir böbrek nakli operasyonu yaptıklarını ve hastanın durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen son olarak böbrek nakline katkılarından dolayı, başta Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Çeliker, Prof. Dr. Ayhan Doğukan ile Yrd. Doç. Ramazan Ulu’ya,Yrd. Doç. Dr. İsmail Demirel ve tüm Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Anabilim Dalı öğretim üyelerine, Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hakan Artaş ve Radyoloji AD öğretim üyeleri ile Anestezi ve Reanimasyon Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Azize Beştaş’a da teşekkürlerini iletti.

Ayrıca, organ bağışı konusunda duyarlılığı arttırmak amacıyla yaptığı faaliyetler, nakil işlemlerinin organizasyonunda gösterdiği fedakârlık nedeniyle de Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan'a ve organ nakli ekibindeki tüm hemşire ve personele teşekkür etti.

Eklenme Tarihi:20.04.2015