Tıp Fakültesi Halk Buluşmasında, "Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular, Yanlışlar" Ele Alındı...

Fırat Üniversitesi tarafından başlatılan “Tıp Fakültesi Halk Buluşmaları” kapsamında “Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular, Yanlışlar” konusunda bilgilendirme yapıldı.

Fırat Üniversitesi tarafından halkın sağlık konusunda bilgilendirilmesi amacı ile başlatılan “Tıp Fakültesi Halk Buluşmaları” programının üçüncüsü Öğretmenevi Konferans Salonu’nda yapıldı. Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Serhat Erol, Prof. Dr. Demet Çiçek, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, vatandaşlar için önemli olan “Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular, Yanlışlar” konusu anlatıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Üniversitelerin bilgilerin üretildiği yerler olduğunu, bu bilgilerin ancak halkla paylaştıkça değer kazandığını belirterek, "Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin kendi alanlarında halkı bilgilendirmesi üniversite olarak görevlerimiz arasındadır. İlk toplantımızda Obezite konusunu ele almıştık. Geçen ay ki 2. halk buluşmamızda öğretim üyelerimiz “Çocuk ve Erişkinlerde Dikkat Eksikliği konusunda halkımıza çeşitli bilgiler vermişlerdi. Bugün de halkımız için önemli konular arasında olduğunu düşündüğümüz “Bitkisel Ürün Kullanımında Doğrular Yanlışlar” konusunu ele aldık. Halkımızın toplantıya ilgisi oldukça fazla.Buda bizi görev sorumluluğumuz noktasında sevindiriyor” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Şahna, Bitkilerin hastalıkların tedavisi veya hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmasının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, son yılarda başlayan “doğaya dönüş” akımının sonucunda bitkisel ürünler ve bunların kullanımının büyük popülarite kazandığını söyledi.

Prof. Dr. Şahna, “ Böylesine büyük bir pazarın olması da doğal olarak sorunları beraberinde getirmiştir. Doğal oldukları için güvenilir olduğu ifade edilen bu tür ürünlerin ciddi toksik, mutajenik ve karsinojenik etkileri olabildiği birçok defa gösterilmiştir. Özellikle çocuklar, gebeler, yaşlılar, cerrahi operasyon geçirecek olan kişiler, kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar büyük risk altındadır. Gıda katkı maddeleri ve bitkisel karışımların içinde yasaklanmış bazı ilaçlar (alınan numunelerde ilaç etkin maddesi sibutramin (zayıflama ilacı), analjezikler ve en çok ilaç etkileşimine neden olan ilaçlardan sildenafil çıkmaktadır. Gıda takviyesi adı altında pazarlanan çeşitli ürünlerin içine yukarıda sayılan ilaçlar katılarak sanki bu ürünler aynı zamanda ilaç etkisine de sahipmiş gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışılmaktadır. Kalite, etki ve güvenilirliği konusunda kanıt sunulmayan ürünler, tehlike arz etmektedir. Aynı etken maddeyi taşıdığı ifade edilen ama içerikleri ve kaliteleri birbirinden çok farklı ürünleri şu anda ülkemiz piyasasında da görmek mümkündür. Gelişigüzel satıldığı, her yerde bulunabildiği ve doktor ya da eczacı kontrolünde uygulanmadığı için de etki veya yan etki konusunda bilimsel olarak bir veri elde etmek mümkün değildir” dedi.

Prof. Dr. Engin Şahna son olarak, bitkisel ürünlerin bazılarının gerçekten yararlı olabileceğini ifade ederek, “ Ama bu bitkilerin yararlı olduklarını gösteren kanıt ve bu ürünlerle yapılmış çalışma sayısı sınırlıdır. Umut arayan, etkilenebileni sağlıklı yaşam adına yönlendirmeye hazır bir tüketiciler grubu var ama onları da suçlayamayız. Bilgi eksikliklerini tamamlamak durumundayız. Halk sağlığı açısından ciddi sakıncaları bulunan bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza sorun. Unutulmamalıdır ki “bitkisel üründür, zararı olmaz!” hoşgörüsü son derece tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Bu konuda halkımız bilinçli hareket etmeli” diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk İlhan ise, Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşan bir gerçeklik olmaya başladığını belirterek, “Özellikle ulusal medya, sosyal ağlar, sesli, yazılı ve görüntülü iletişim araçları etkisiyle çok kısa zamanda milyonlara ulaşabilen bilgi kaynakları ve reklam araçları mevcudiyetini artırmaktadır. Toplumun, hastalıklar ve sağlık sistemiyle ilgi bilgi düzeyi, ilaçlara bakış açısı, hastalığıyla ilgili hekime ulaşma ve tadavisine uyum sağlayabilme özellikleri ve mevcut durumda çeşitli farmako-terapötiklerin etkinlik kalitesi gibi birden fazla faktör bitkisel ürünler ve geleneksel tıp yöntemlerine ilgiyi daha da artırmıştır.

Bununla birlikte her sektörde olduğu gibi, toplumun yumuşak karnı olan bu sektörde de yasal boşlukları ve medyayı kullanarak insanları suistimal edenler bulunabilmektedir. Özellikle bir kısım medya organlarında boy gösteren hekim dışı kişiler, sadece bu tür yayınlarla, sağlam insanları bile ürün almaya zorlamakta ve satışını yapanların bile ne olduğunu tam bilmediği bitkisel içerikleri veya geleneksel tedavi uygulamalarını tercih etmeye veya satın almaya yönlendirmektedirler” diye konuştu.

Program vatandaşların soru ve görüş önerileri ile sona erdi.

Eklenme Tarihi:31.03.2016