Sıcak Havalar Sürücülerin Dikkatini Etkiliyor...

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, sıcak havaların sürücülerin dikkatini ve konsantrasyonunu etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Murad Atmaca, yüksek sıcakların ruhsal sağlığı etkilediğini belirterek “Sıcak havalar, insanın ruhsal yapısını ve biyokimyasal yapısını etkileyebiliyor. Bu nedenle sıcak havalar, sıcak çarpması olarak da nitelendirdiğimiz bulanıklıklarına yönelimle ilgili bozuklukların da eşlik ettiği ruhsal tablolar ortaya çıkarıyor. Sıcak havaların çok yoğun terlemeye yol açması vücudun genel olarak kimyasını etkiliyor. Vücudumuzda dolaşan sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum düzenlerini etkiliyor. Bunların etkilenmesi de beyni etkileyebiliyor ve bilinçle ilgili sinirlilik, gerginlik problemleri ortaya çıkıyor ve stres hormonu olarak bilinen kortizon hormonu düzeyinde artışlara da yol açıyor. Sinirlilik, gerginlik, huzursuzluklar ortaya çıkabiliyor” dedi.

“SICAK KONSANTRASYONU BOZUYOR”

Yüksek ısının uykuyu sürdürmeyi ve dinlendirici bir uykuyu olumsuz etkilediğini dile getiren Atmaca, “Üst üste yineleyen uyku problemleri kişide huzursuzluk, sinirlilik, dikkat bozuklukları, konsantrasyon problemleri ortaya çıkarıyor. Özellikle dikkat ve onun bileşenleri ile ilgili problemler bir taraftan günlük hayatımıza başka şekillerde de sirayet ediyor. Sıcak havalarda trafikte çok fazla çatışmalar görüyoruz. Trafikte herkes birbirine çatmak için bahane arıyor. Yüksek sıcaklık beyin kimyasını etkileyerek, stres hormonlarını artırarak gerginlik, huzursuzluk, çabuk etkilenme, çabuk sinirlenme, çabuk tepki gösterme belirtilerine yol açıyor. Sıcak havalar dikkati, konsantrasyonu bozduğu için trafikte ciddi kazalar ortaya çıkabiliyor. Bu yüksek sıcaklık derecelerinin hem doğrudan etkileri hem de dolaylı etkileri bu tarz olumsuzluklara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

“DAHA SIK MOLA VERMELİLER”

Sürücülerin dikkat ile ilgili problemlerde mevcutta bir ruhsal bozuklukları varsa bunun tedavi edilmesi gerekli olduğuna değinen Prof. Dr. Atmaca, “Çünkü yüksek sıcaklıkların kendisi mevcut ruhsal bozuklukları artırıcı özelliği vardır. Bu dönemde psikiyatrik kontrolleri daha sıkı yaptırmak gerekiyor. Bu önemli bir şey. Çünkü minik bir psikofarmakolojik yada psikoterapotik desteklerle bu sinir ve gerginliklerin üstesinden gelmek mümkündür. Sürücülerin devam eden yolculuklarda daha sık mola vermesi, sıcak olmayan ortamlarda bir süre dinlenmesi dikkat konsantrasyon problemlerinin azalması konusunda yararlı olabilir” diye konuştu.

Eklenme Tarihi:10.08.2017